Ekonomi

6. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi ‘Karbon Nötr’ Olarak Gerçekleştirildi

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından bu yıl altıncısı düzenlenen Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi, Hazine ve Maliye Bakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yazılı mesajının ardından gerçekleştirildi.

Dr. Nureddin Nebati’nin açılış konuşmalarıyla başladı.

‘Finansın Ötesinde: Dünyanın Geleceğine Yatırım’ temasıyla ‘Karbon Nötr’ olarak düzenlenen 6. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’ne yurt dışından ve ülkemizden 100’e yakın uzman, akademisyen, kamu yönetimi, sivil toplum kuruluşu katıldı. kuruluşlar, reel sektör temsilcileri bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) klasikleşen Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nin altıncısı 1 Aralık 2022 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi. Kongre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yazılı açıklamasının okunmasıyla başladı. TC Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nabati, Sermaye Piyasası Konseyi Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun ve TSPB Yürütme Konseyi Başkanı İbrahim Öztop açılış konuşmalarıyla devam etti.

‘Finansın Ötesinde: Dünyanın Geleceğine Yatırım’ temasıyla düzenlenen 6. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nde, iklim krizi ve dijitalleşme ile değişen ikizlerin dünyanın ve Türkiye’nin geleceğini nasıl şekillendireceği konusu; “Sürdürülebilir Finansın Geleceği”, “Dijital Finansın Geleceği”, “Ekonominin ve Sermaye Piyasalarının Geleceği” olmak üzere üç başlık altında ele alındı. Her başlık altında 5 panel olmak üzere toplam 15 panel eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Panellerin yanı sıra başta üniversite öğrencileri olmak üzere gerçek kişiler, yatırımcılar ve gençler için farklı konularda 15 eğitim düzenlendi.

TSPB, kongrenin neden olduğu karbon emisyonunu sürdürülebilirlik sponsorlarına hesaplattıktan ve ikinci taraf görüşü olarak doğruladıktan sonra, sera gazı karşılığında Gold Standard tarafından sertifikalandırılmış bir karbon kredisi alarak ve karbon emisyonlarını dengeleyerek yeşil bir kongre gerçekleştirmeyi hedeflemiştir. Bu amaçla 6. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi, Türkiye’nin iklim değişikliği eylem planı çerçevesinde, yeni dönemde ülkemizin net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamak amacıyla. “Karbon Nötr Kongresi”gerçekleştirildiği.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan Kongre’ye yazılı mesaj

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kongre’nin açılışına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

“Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin değerli yöneticileri, Sermaye Piyasası Kurulumuzun değerli üyeleri, sizleri en kalbi duygularımla, saygı ve sevgilerimle selamlıyorum. Nazik davetiniz için teşekkür eder, 6. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresinin ülkemize, milletimize, ekonomimize ve tüm yatırımcılarımıza hayırlı olmasını dilerim. Yurt dışından ülkemize ve güzel İstanbul’umuza gelen misafirlerimize hoş geldiniz demek istiyorum. “Finansın Ötesinde: Dünyanın Geleceğine Yatırım Yapmak” temasıyla düzenlenen kongreye katkı sağlayacak herkese teşekkür ederim. Medeniyetlerin, kültürlerin ve kıtaların kavşağı İstanbul’u küresel finansın merkezlerinden biri haline getirme irademizi hâlâ koruyoruz. Ekonomi, diplomasi, ticaret, turizm, ulaşım ve daha birçok alanda attığımız adımlarla bu hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz. Sermaye piyasalarında markalaşan Kongre’nin çalışmalarımıza önemli katkı sağlayacağına inanıyorum.

Küresel koronavirüs salgını ve ardından yakın coğrafyamızda yaşanan sıcak çatışmaların Türkiye’yi farklı bir konuma taşıdığını görüyoruz. Ülkemiz güçlü sağlık altyapısı, üretim gücü, hızlı iyileşme kabiliyeti ve daha birçok avantajı ile son yılların yükselen yıldızlarından biri olmuştur. Ukrayna-Rusya krizinin ilk günlerinden itibaren başarıyla sürdürdüğümüz istikrarlı ve uzlaşmacı politikalar, Türkiye’nin oyun kurucu rolünü daha da pekiştirmiştir. Sermaye piyasalarımız da dahil olmak üzere yabancı yatırımcıların ülkemize artan ilgisi, Türk ekonomisine ve diplomasisine duyulan güvenin bir göstergesidir. Bazı cahillerin sermaye piyasalarımızı hedef alan talihsiz ve art niyetli açıklamaları bu gerçeği asla değiştirmeyecektir. 21. yüzyıla damgasını vuracak bir vizyonla Türkiye her alanda başarılarına yenilerini eklemeye devam edecektir. 2 Sermaye piyasalarımızın da Türkiye ekonomisindeki bu hareketlilikten olumlu etkileneceğine ve büyüme yolculuğuna devam edeceğine inanıyorum. Türkiye’ye güvenen, ülkemize yatırım yapan ve Türk ekonomisinin parlak geleceğine güvenen tüm yatırımcılara kapımızın ve kalbimizin açık olduğunu bir kez daha belirtmek isterim. Bu niyetlerle Kongre’nin başarılı geçmesini bir kez daha diler, icrasında görev alanlara teşekkür eder, sevgi ve saygılarımı sunarım. Kendine iyi bak.”

Karbon Nötr Kongresi sayesinde

TC Hazine ve Maliye Bakanı Dr. Nureddin Nabati6. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi nın-nin Açılışta yaptığı konuşmada artık sermaye piyasaları için bir klasik haline gelen kongrenin bölümün en büyük etkinliği haline geldiğini belirterek, etkinliğin geniş bir yelpazede ilgili tüm paydaşları bir araya getirdiğini söyledi. Nebati, bu yıl karbon nötr bir kongre düzenleyerek sürdürülebilirlik adına imza atan ve Türkiye’nin net sıfır emisyon hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamayı hedefleyen TSPB’ye teşekkür etti.

‘Türkiye Ekonomi Modeli’ açısından sermaye piyasalarının değerinden bahseden Bakan Nebati, model kapsamında uzun vadeli hedeflerini adım adım gerçekleştirmeye devam ettiklerini, katma değeri yüksek ve yerli üretimin teşvik edildiğini söyledi. ihraç edilebilir eserler, savunma sanayinin güçlendirilmesi, elektrik üretim kapasitesini artıracak projelere ağırlık verilmesi ve yeşil ışık yakılması. Kalkınma atılımı gibi adımların ülkenin potansiyelini her geçen gün daha fazla ortaya çıkarmasını sağladığını anlattı.

Bu sürecin en değerli ayaklarından birinin finansal sistem olduğunu belirten Nebati, “Finansal sistemin fon ihtiyacı ve likidite, ekonomik yapının sağlıklı işlemesi için hayati önem taşıyor. şirketlerimizin karlı ve verimli iş planlarını doğru bir şekilde finanse edecek kapasite güçlü, ürün çeşitliliği olmalı” dedi.

“Salgın sonrası en güçlü büyüyen ülkelerden biri olmaya devam ediyoruz”

Bakan Nebati, bir yandan küresel ölçekte yaşanan sancılı süreçlere tanık olurken, diğer yandan çok önemli paradigma değişimlerine tanık olduklarını belirterek, küresel salgınla birlikte yaşanan değişimlerden bahsetti. Geçen yıl yüzde 11,4 ile son 50 yılın en hızlı büyümesini yakaladıklarını, aldıkları tedbirlerle tüm dünyanın gerilemelerle boğuştuğunu belirten Nebati, “Yılda yüzde 6,2 gibi güçlü bir büyüme yakalamayı başardık. 2022’nin ilk 9 ayında salgın sonrası güçlü büyüme gösteren ülkelerden biri olmaya devam ediyoruz” dedi.

Bakan Nebati, içinden geçtiğimiz güçlü süreçte tüm dünyada enflasyon oranlarının rekor seviyelere ulaştığına değinerek, “Arka arkaya gelen faiz artışları dünyayı hızla resesyona sürükledi. bu süreçte kararlılıkla uyguladığımız, yatırım ve üretimden taviz vermeden istihdamı ve ihracatı artırmayı başardık, artışlar sağlayarak emin adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz.”

“Katılım Finansmanı Kanunu ile ilgili çalışmaları kısa sürede tamamlayacağız”

Hazine ve Maliye Bakanı Nabati, sermaye piyasaları kapsamında atılan adımlardan bahsederek, yatırımcılarda farkındalık yaratmak ve uzun vadeli bir bakış açısı oluşturmak için tüm sermaye piyasası kurumları ve ilgili paydaşlarla daha fazla iş birliğine önem verdiklerini söyledi. sermaye piyasasında.

Türkiye’yi faizsiz finans alanında değerli bir üs haline getirme hedefleri doğrultusunda, Katkı Finansman Kanunu ile ilgili çalışmaları kısa sürede tamamlayacaklarını belirten Nebati, “Bu sayede finansal ürün yelpazemizi genişletirken, katılım finansmanı sistemimizi de sağlam bir yasal temele oturtuyoruz.” .

Firmaların sermaye piyasalarını tek bir işe odaklı bir kanal veya tek bir finansman modeli olarak görmemesi gerektiğini kaydeden Nebati, sözlerini şöyle sürdürdü: Buna cevap verebilecek bir dizi çalışma ile çağdaş finansman modelleri oluşturuyoruz. Bu kapsamda kitlesel fonlamadan girişim sermayesi yatırım fonları ve iştiraklerine, halka arzdan proje destekli menkul kıymetlere, menkul kıymetleştirme uygulamalarından gayrimenkul sertifikalarına, hisse senedi veya borçlanmaya kadar her büyüklükteki şirket ve projeye hizmet vermektedir. “Finansal araçlarla fonlama sağlayabileceğimiz bir sermaye piyasası ekosistemi oluşturduk. Önümüzdeki dönemde de bu ekosistemi geliştirerek sermaye piyasalarındaki çalışmaların derinliğini ve çeşitliliğini artırmaya devam edeceğiz.”

Darphane Altın Sertifikası’nın tanıtımını geçtiğimiz hafta gerçekleştirerek Borsa İstanbul’da ihracını sağladıklarını hatırlatan Nebati, bu ihraçla 5 ton altın karşılığında 500 milyon adet sertifikanın yatırımcılara sunulduğunu hatırlattı.

“Borsa İstanbul, küresel ölçekte benzerlerinden olumlu yönde farklı”

Sermaye piyasalarının halka arzlarla büyümeye devam ettiğini ifade eden Bakan Nebati, “Kasım ayının prestijiyle 33 şirket toplam 14.2 milyar liralık halka arz yaptı. Son 2 yılda yapılan halka arzlarla birlikte işlem gören şirket sayısı arttı. Borsamızda 482 adete ulaştı. Piyasanın derinliğinin bir göstergesi olan işlem hacmi” dedi. Borsa İstanbul’un küresel ölçekte dikkat çeken bir borsa olduğunu ve emsallerinden olumlu yönde ayrıldığını biliyoruz.”

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin piyasa değerinin GSYİH’ya oranının uzun yıllardır yüzde 20-30 arasında dalgalandığını, gelişmekte olan ülkelerde bu rakamın yüzde 60 civarında olduğunu belirten Nebati, “Hem birincil halka arz yoluyla, hem de ücretli olarak. sermaye artırımları ve ikincil Ülkemizde halka arzlarla bu oranın yükseltilebilmesi için borsaya kote şirketlerin nitelik ve nicelik olarak artırılması önem arz etmektedir.

Nebati, günümüzde halka arzların yanı sıra sermaye piyasalarının da şirketlere borçlanma araçları yoluyla finansman sağlamada önemli bir alternatif kanal haline geldiğini belirterek, yatırımcıların sermaye piyasalarından uzun vadeli fon talep eden şirketlere olan ilgisinin önemli ölçüde arttığını gözlemlediklerini açıkladı.

“Pay piyasasındaki yatırımcı sayısı 3,3 milyona ulaştı”

Hazine ve Maliye Bakanı Nabati, mevcut tasarrufların sermaye piyasalarına yönelmesi yönünde son 2 yılda sevindirici gelişmelerin yaşandığını, vatandaşların sermaye piyasalarına olan farkındalığının ve ilgisinin giderek arttığını belirterek, ” Borsa uzun yıllardır 1 milyon civarındaydı, son dönemde bu sayı 3’e çıktı. 3 milyon seviyelerine ulaştı” dedi.

Finansal okuryazarlığa verdikleri önemin altını çizen Nebati, “Bu bağlamda finansal okuryazarlığın erken yaşta kazandırılması, yeni yatırımcılara daha yoğun bilgilendirme, ücretsiz online eğitimler verilmesi ve mesleki temellerin atılması temel önceliklerimiz arasında yer alıyor. bu kapsamda piyasadaki tüm paydaşların katılımı ile bütüncül bir finansal eğitim portalını önümüzdeki dönemde hayata geçirmeyi planlıyoruz.Böylece her yaştan yatırımcımız finansal okuryazarlık yetkinliklerini artırma fırsatı bulacak. sağlam bilgilere kolayca erişerek.”

Hem kamu hem de özel sektörü artırarak yurt içi tasarruf oranını 2025 yılında yüzde 32,6’ya çıkarmayı hedeflediklerini belirten Nebati, bu hedeflere ulaşmak için bireysel emeklilik sistemine özel önem verdiklerini vurguladı.

Attıkları adımlar sayesinde emeklilik yatırım fonlarının büyüklüğünün 395 milyar TL’ye yükseldiğini belirten Nebati, bu fonlardaki güçlü büyüme performansını destekleyerek bu fonları sermaye piyasaları için kalıcı bir kaynak haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Yatırım fonlarına olan ilginin her geçen gün artarak devam ettiğini kaydeden Nebati, “Bu faiz sayesinde menkul kıymet yatırım fonlarının büyüklüğü 565 milyar liraya ulaştı. Ülkemizdeki yerli kurumsal yatırımcılar toplamda 1 trilyon liraya yakın fon limitine ulaştı. Tabanın oluşmaya başladığını açıkça gösteriyor” dedi.

“Dünya siyasetinde stratejik aktör haline gelmiş güçlü bir Türkiye var”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye’de son 20 yılda yapılan yatırımlara değinen Bakan Nebati, bugün mega altyapı projelerini büyük ölçüde tamamladığını, savunma sanayinde yerli oranını yüzde 20’lerden çıkardığını söyledi. yüzde 80’e çıkardı ve dünya siyasetinde stratejik bir aktör haline geldi. Türkiye var dedi.

Artık Türkiye’nin Asrını inşa etme zamanının geldiğini belirten Nebati, bu yolda çeşitli sorunların ortaya çıkacağını veya kaldırılması için çeşitli meclisler tarafından özel çaba gösterileceğini söyledi.

Nebati, “Ancak 20 yıldır nasıl her zorluğun üstesinden gelmeyi, her krizi bir kalkınma fırsatına dönüştürmeyi başardıysak, aynı anlayışla yolumuza devam edeceğiz.”

Bakan Nebati, “Sermaye piyasalarımızın gelişmesi için her geçen gün çaba sarf eden sizlerin, Türk Yüzyılının inşasında önemli rol oynayacağınıza inancım tamdır. Lütfen dünyanızı değiştirin. Her türlü desteği taşımaya hazırız.” Yeter ki inanalım. İnandığımız andan itibaren tüm sorunların üstesinden geliriz.”

Açılış konuşmalarının ardından Bakan Nabati’ye günün anısına tohumluk sertifikası ve çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Halka arzlardaki artışla birlikte günlük ortalama işlem hacmi 100 milyar TL’yi aştı.

Kongrenin açılışında konuşan SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, sermaye piyasasının son dönemde değerli bir ivme yakaladığını ve yıllardır ulaşmak istediği seviyelere yaklaştığını belirtti. Uzun yıllardır 1 milyon civarında olan yatırımcı sayısının son dönemde 3,5 milyona yaklaştığına değinen Gönül, halka arzlardaki artışın günlük ortalama işlem hacimlerinin 100 milyar TL’yi geçmesine neden olduğunu söyledi.

Ancak bu ilginin sürdürülebilir olması, sermaye piyasasını bu seviyede tutmak ve daha ileriye taşımak için tüm sektörün eskisinden daha çok çalışması gerektiğinin altını çizen Gönül, “Geçen yıl olduğu gibi şirketlerimizin kamu ilgisi de arttı. ikramlar bu yıl da devam ediyor. 2022 yılında Kasım ayı sonu itibarıyla 33 şirket halka arz edilerek 14 milyar TL’nin üzerinde kaynak sağlandı. Halka arzlar yıl sonuna kadar devam edecek. Bu ilginin önümüzdeki dönemde de devam etmesini bekliyoruz. Son dönemde yatırım harcamaları artan şirketlerin daha uzun vadeli finansmana ihtiyaç duyduğunu gözlemliyoruz. Uzun vadeli finansman sağlamanın en iyi yollarından birinin şirketler için halka arz yöntemi olduğunu tekrar vurgulamak isterim. Borsaya kote şirketlerin özsermaye finansmanı sağlamanın formülü olan ödenmiş sermaye artırımları ile bu yıl şirketlere 35 milyar TL kaynak sağladık. Böylelikle halihazırda borsada işlem gören şirketlerin yanı sıra ilk kez halka arz edilen şirketlerin de sermaye piyasalarından kaynak sağlamalarının önünü açmış olduk.”

“Alternatif yatırım fonlarının kısa sürede 52 milyar TL büyüklüğe ulaşması sermaye piyasası adına sevindirici”

Sermaye piyasasının diğer değerli araçlarının özel sektör borçlanma fonları olduğuna işaret eden Gönül, “Özkaynak yoluyla finansman, sermaye piyasasına özgü bir fırsat olmakla birlikte, borçlanma araçları ve kira sertifikaları şirketlere banka kredilerinden daha ucuz kaynak sağlıyor. son dönemde yaklaşık 402 milyar TL’lik borçlanma aracı ve kira sertifikası ihraç edildi.

Sermaye piyasasının derinliğini artırmak adına yatırım fonlarının büyümesine büyük önem verdiklerini belirten Gönül, “2022 yılı bu açıdan değerli bir yıl oldu. yatırım fonları ve emeklilik yatırım fonları 960 milyar TL’ye ulaştı.Ayrıca portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen fonların toplam büyüklüğü 1,2 trilyon TL’yi aştı.

Gönül, bu fonların yanı sıra dünyada son yıllarda öne çıkan ve alternatif yatırım fonları olarak adlandırılan girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul yatırım fonlarının da örneğin değerli gelişmeler kaydettiğine dikkat çekti. aşıldı Gayrimenkul yatırım fonlarının sayısı 119’a ulaşırken toplam büyüklüğü 22 milyar TL’yi aştı. SPK Başkanı Gönül, 2014 yılından itibaren ülke mevzuatına giren alternatif yatırım fonlarının yasal değişikliklerle kısa sürede 52 milyar TL büyüklüğe ulaşmasının sermaye piyasası açısından sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti.

“Finansal okuryazarlık önümüzdeki dönemde de Kurulumuz’un en çok önem verdiği konulardan biri olacak”

Seçtikleri tema ile farkındalık yaratan ve sürdürülebilirliğe katkı sağlayan TSPB’ye teşekkürlerini ileten Gönül, sürdürülebilirliğin SPK olarak çok önem verdikleri ve daha da önem verecekleri konulardan biri olduğunu söyledi. gelecek.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin en değerli unsurlarından birinin iklim finansmanı olduğuna değinen Gönül, sözlerini şöyle sürdürdü: ve iklim değişikliğine uyum sağlamak. Bu kapsamda SPK olarak 2022 yılında Yeşil Borçlanma Aracı, Sürdürülebilir Borçlanma Aracı, Yeşil ve Sürdürülebilir Kira Sertifikaları için bir rehber yayınladık. IOSCO unsurlarını temel alan Rehber ile bu enstrümanların ihraç edilmesi en iyi uygulamalardan biridir. Uluslararası finans piyasalarında. Özellikle son 3 yılda yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren şirketlerimizin halka arz talebini çok değerli bir gelişme olarak görüyoruz. Ülkemizde 2016 yılında başlayan sürdürülebilir eurobond ihraçları hem reel sektör hem de finans sektörü tarafından giderek daha fazla kullanılmaktadır. Kurumsal yatırımcıların portföy yöneticiliği deneyiminden yararlanmak isteyenler için sürdürülebilirlik temalı yatırım fonları yatırımcıların beğenisine sunulmaktadır. Ekim 2022’nin prestijiyle, sürdürülebilirlik temasına yatırım yapan veya saf güç gibi yenilenebilir enerji alanlarına odaklanan 30’a yakın yatırım ve emeklilik yatırım fonumuz var.”

SPK Başkanı Gönül, sermaye piyasalarına olan sağlıklı ve istikrarlı ilginin, finansal okuryazarlığı yüksek, bilinçli yatırımcıların sayısının artırılmasına bağlı olduğunu belirterek, finansal okuryazarlığın önümüzdeki dönemde SPK’nın en çok önem verdiği konulardan biri olacağını vurguladı.

Bu kapsamda bir klasik haline gelen SPK seminerlerinin 14 bin üniversite öğrencisine sertifika verildiğini, üniversite ve il ziyaretlerinin artarak devam ettiğini söyleyen Gönül, “Tasarrufçuların sahip olması için gerekli tedbirleri alın” dedi. piyasalara daha analitik bir bakış açısı ve raporlara daha kolay erişim. Almaya devam ediyoruz” dedi.

Bu noktada Gönül, başta kurumsal finans olmak üzere araştırma ve analiz departmanlarının aracı kurumlar tarafından geliştirilmesinin, departmanın geleceği için uzun vadeli bir yatırım olarak gördükleri bahislerden biri olduğuna değinerek, hayata geçireceklerini de ifade etti. yatırımcıların önümüzdeki dönemde kalite raporlarına daha kolay ulaşabilecekleri bir platform.

“Blockchain teknolojileri, kripto para birimleri ve fintech gibi kavramlardaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz”

SPK Lideri Gönül, piyasa ihtiyaçlarını yakından takip etmenin, gelişmeleri gerçekçi okumanın, özeleştiri ve istişarenin sektörü ileriye taşıyacağını belirterek, “Bu nedenle sermaye piyasasının tüm oyuncularını bir araya getiren bu kongreyi çok önemsiyoruz. sektörün kendini gözden geçirmesi ve ihtiyaçlarını ortak akılla belirlemesi açısından önemli. Bunu önemli bir fırsat olarak görüyoruz.”

Küresel sermaye piyasalarının hızla değiştiği bu süreçte SPK olarak yeni ihtiyaçları yakından takip ettiklerini ve gerekli altyapıyı oluşturmak için gerekli çalışmaları yaptıklarını anlatan Gönül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu kapsamda küresel finansal mimarideki dönüşümün anahtar kelimeleri olan blockchain teknolojileri, kripto para birimleri ve fintech gibi kavramların gelişimini yakından takip ettiğimizi belirtmek isterim. Finansal istikrar, yatırımcı güveni, sermaye birikimi ve sermayenin şirketlere aktif dağılımı konularında sermaye piyasasının kritik bir rol oynadığını hepiniz biliyorsunuz. SPK olarak her büyüklükteki şirketin sermaye piyasası aracılığıyla finansmana erişimini kolaylaştırmayı ve böylece yenilikçi, dijital ve yeşil dönüşüme öncülük eden şirketlerin sermaye piyasası aracılığıyla finansmana erişimini sağlamayı amaçlıyoruz. Kurulumuz, yatırımcıların aktif olarak korunması ile şirketlerin sermayeye kolay erişimi arasındaki hassas dengeyi gözeterek düzenleme, kontrol, gözetim ve piyasa geliştirme konularında çalışmalarını sürdürmektedir.”

Gönül, sermaye piyasalarındaki risklerin daha yakından izlenmesi, karbon piyasasının geliştirilmesi, sürdürülebilirlik, finansal teknolojiler ve finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılması amacıyla risk merkezi kurulması çalışmalarını da kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti.

SPK Başkanı Gönül, 6. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nin daha güçlü bir sermaye piyasası için hayırlı olmasını diledi.

“Borsa İstanbul olarak iş modelimizi değiştirdik”

Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun, kongrede yaptığı konuşmada, Borsa İstanbul’un şirketlerin ve yatırımcıların sermaye piyasalarının sunduğu fırsatlardan daha fazla yararlanması için çalıştıklarını belirtti. Ergün, “Borsamızın misyonlarından biri de ülkemizin sürdürülebilir büyümesi için şirketlerimizi finanse eden ekosistemin değerli bir parçası olmak. Bu amaçla Borsa’da işlem görmeyen Türkiye’nin en büyük 1000 sanayi şirketini tek tek ziyaret ediyoruz. 15 farklı sanayi şehrinde 152 firmayı ziyaret ettik, ziyaret etmeye devam ediyoruz. Sanayi odalarında toplantılar yapıyoruz. Çünkü Borsa İstanbul olarak iş modelimizi değiştirdik. Uygulamadan sonra sadece uygulamayı daha pahalı hale getiren bir borsa değiliz artık. Başvuru öncesi, karar aşamasında ve hazırlık aşamasında şirketlerimize takviye veren bir Borsayız.”

“Yatırımcı sayımız 3,3 milyona ulaştı”

Son iki yılda 85 şirketin işlem görmeye başladığını hatırlatan Ergün, bu şirketlerin halka arzından 36 milyar TL kaynak sağlandığını bildirdi. Son iki yılda 3 bin 300 borçlanma aracının işlem görmeye başladığını belirten Ergün, “Borçlanma aracı ihracından 581 milyar TL kaynak sağlandı. İki yıl önce günlük ortalama işlem hacmimiz 26 milyar TL iken 2022’de 63 milyar TL’ye çıktı. İki yıl önce 394 olan şirket sayımız 478’e yükseldi. 3.3 milyon. Pazarlarımız büyürken, finansal hizmetlerimizi ve ürünlerimizi çeşitlendirmeye devam ediyoruz.”

Finansal hizmet ve iş çeşitliliği

Emtia Piyasası’nı son 1 yılda kurduklarını vurgulayan Ergün, şunları söyledi: “Mint Altın Sertifikası süreci görmeye başladı. BİST Antreposunu tamamladık, gümrük sahası dışında uluslararası depolama merkezimiz var. Sürdürülebilirlik alanında 3 endeks hesaplıyoruz. 21 Kasım’da BIST Sürdürülebilirlik 25 endeksini hesaplamaya başladık. Bu endeks bazlı vadeli işlem sözleşmesini 13 Ocak’ta açacağız. Sürdürülebilirlik temalı 21 fon var. Şirketlerimize sürdürülebilirlik eğitimleri veriyoruz. Bugüne kadar 243 şirketimizden 403 katılımcıya eğitim verdik. Şirketlerimiz için Sürdürülebilirlik Rehberi, Entegre Raporlama Rehberi ve İklim Raporlama Rehberi hazırladık. Affiliate finansmanı alanında 5 endeks hesaplıyoruz. Bu katılım endeksleri üzerine kurulu 34 adet fon bulunmaktadır. Geçen yıl affiliate finansmanı kriterlerini karşılayan firma sayısı 163 iken firmalara birer birer verdiğimiz eğitim ve takviyeler sayesinde bu sayı 194’e yükseldi. 21 Kasım’da BIST İştirak Temettü Endeksi’ni hesaplamaya başladık. Böylece yatırımcılar hem katılım finansmanı ilkelerine uyan hem de katılım kültürü kapsamında düzenli temettü dağıtan şirketlere yatırım yapabilirler. İSEDAK 50 Şeriat Endeksi Fonu, Borsamızın sekretaryasını yürüttüğü İslam İşbirliği Teşkilatı Borsalar Forumu kapsamında kurulmuş ve 2 Ağustos tarihinde sürece açılmıştır.

“Karbon Piyasası Kuracağız”

Kurulan fonda Türkiye, Suudi Arabistan, Katar, Kuveyt, BAE, Malezya ve Endonezya’dan şirketlerin yer aldığını belirten Ergün, “Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerine yatırım yapmak için Abu Dabi ile Türkiye Şeriat Borsa Yatırım Fonu’nu kurduk. Dhabi Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem görmeye başladı. TLREFK, Türk Lirası Gecelik İştirak Referans Getiri Oranını hesaplamaya başladık. Hesapladığımız tüm endekslerin IOSCO kriterlerine uygunluğu için ESMA’ya başvurmak üzere çalışmalarımızı ve hazırlıklarımızı tamamladık. DİBS Vadeli İşlem Sözleşmelerini sürece açtık. Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında açılış seansına başladık.”

Korkmaz Ergun, kuracakları iki marketten bahsetti. Ergün, “Karbon Piyasası, Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon hedefine ulaşması ve Avrupa Birliği sınırlarındaki karbon sistemi için değerli bir bileşendir. Girişim Sermayesi Piyasası, halka açılmayı düşünen ancak henüz halka arza hazır olmayan şirketlerin büyümeleri için gerekli fonu sağlamak amacıyla ancak sermaye artırımı yoluyla nitelikli yatırımcılara ihraç etmeleridir. Böylece büyüyen ve kurumsallaşan bu şirketlerin halka arza hazır hale gelmesi hedefleniyor. Arz tarafında, daha fazla şirketin çeşitli kaynakları temin etme imkanına sahip olması, talep tarafında ise daha geniş bir yatırımcı tabanına ulaşılması ve pazar ihtiyaçlarına göre yeni ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi, kısacası piyasaların büyümesi, İstanbul’un uluslararası bir finans merkezi olarak konumunun güçlendirilmesi. eklemeye devam edeceğiz. Bu süreçte şirketler ve yatırımcılar en değerli paydaşlarımız, aracı kurumlarımız ise en değerli iş ortaklarımızdır.”

“Ülkemizin sermaye piyasaları yaklaşık 40 yılda uluslararası boyuta ulaştı”

6. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nin açılış konuşmasını yapan Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztop, ülkemizde çağdaş sermaye piyasalarının tarihsel deneyimine dikkat çekerek konuşmasına başladı. Öztop, “Ülkemizde sermaye piyasalarının tarihi, Osmanlı Dönemi’nde 1866 yılında İstanbul’da kurulan ve 1873 yılında çıkarılan bir yönetmelikle “Dersaadet Tahvilat Borsası” adını alan Borsaya kadar uzanıyor. Osmanlı Dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde ülkemizde düzenli, kesintisiz ve işleyen sermaye piyasaları 1981 yılına kadar kurulamamıştır. 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu çerçevesinde kurulan Sermaye Piyasası Kurulu’nun kurulmasını takiben, 1981 yılında yürürlüğe giren sermaye piyasalarımızın modern yapısının temel taşları, 1985 yılında faaliyete geçen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ile oluşmaya başlamıştır. Dolayısıyla sermaye piyasalarımızın 40 yıllık tarihinden bahsediyoruz. Son 40 yılda sermaye piyasalarımız istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor.”

Öztop, 2013 yılında İMKB’nin yerini Borsa İstanbul’a bırakmasının ardından dijitalleşme süreçlerinin hızlandığını ve bu konuda Merkezi Kayıt Kuruluşu ve Takasbank’ın yanı sıra TSPB üyelerinin attığı adımlarla sermaye piyasasının her geçen gün daha da dijitalleştiğini söyledi. dijitalleşme yolculukları. Öztop, “Bu dönüşümün etkisiyle sermaye piyasalarımız, kurumları, ürün çeşitliliği ve ülkemiz ekonomisine yarattığı katma değer ile ülke ekonomisinin önemli yapı taşlarından biri haline geldi” dedi.

“Yatırımcı sayısı 3 milyonu geçti”

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztop, son iki yılda pandeminin yarattığı zorluklara rağmen tüm kamu-özel sermaye piyasası kurumlarının dijital dönüşüme uyumu, sunulan teknolojik hizmetler Birlik üyelerinin katılımı ve hükümetin sermaye piyasalarını destekleyici politikalarının da etkisiyle sermaye piyasaları oldukça başarılı bir performans sergilemiştir. söylenmiş. Hem arz hem de talep tarafında tarihi rekorların kırıldığı, yatırım ekosisteminin güçlendiği bir dönem yaşandığına işaret eden Öztop, “Şubemiz, sermayeye alternatif getiri arayışında olan yeni yatırımcıların yönelimiyle gelişmeye devam ediyor. pazarlar. Uzun yıllardır 1 milyonda takılıp kalan borsa bakiyesi olan yatırımcı sayısı hızla artarak Kasım 2022 itibarıyla 3,3 milyon seviyesini aştı. Her ay işlem yapan hisse senedi yatırımcı sayısı ise şu anda 1,7 milyona yakın kişi. . Yatırım fonları tarafında yatırımcı sayısı aynı hızda büyümese de portföy yönetim sektörümüzün yönettiği toplam aktif büyüklüğünün 1 trilyon lirayı geçmesini çok olumlu buluyorum” dedi.

“Sermaye piyasaları şirketlere iki yılda 85 milyar TL kaynak sağladı”

Yerli yatırımcıların artan ilgisinin şirketlerin halka açılma eğilimini de beraberinde getirdiğine işaret eden Öztop, “2021 yılında 52 şirket halka arz edildi. Bu yıl Kasım ayı sonu itibarıyla 33 şirket halka arz edilmiştir. Böylece şirketlerin halka arz yoluyla sermaye piyasalarında iki yılda sağladıkları kaynak 35 milyar lirayı aştı. Sermaye artırımlarını da eklediğimizde sermaye piyasalarımız son iki yılda şirketlerimiz için toplam 85 milyar lira yaratmış durumda. Ancak İSO 1000 listesinde yer alan ve Borsa’da işlem gören şirket sayısı 100’ün altında. Buradan şirketlerimizi halka açılmaya davet ediyorum. Halka arz, düşük maliyetli bir finansman kaynağı olmasının yanı sıra şirket hisselerine likidite sağlamakta, şirketlerin ve şirket çalışmalarının şeffaflık ve kamuyu aydınlatma yoluyla hem yurt içinde hem de yurt dışında tanınmasına yardımcı olmaktadır. Halka açılmanın şirketlerimiz açısından bir diğer faydası da daha hızlı kurumsallaşmalarına yardımcı olmasıdır. Finans branşımızın en kapsayıcı meslek kuruluşu olan Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği olarak sermaye piyasalarının derinleşmesinin şirketlere, yatırımcılara ve ülkemizin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlayacağını her fırsatta dile getiriyoruz. Segmentimizin büyümeye devam etmesinin yolu, yatırımcı ihtiyaçlarına uygun hizmetler sunmaktan geçiyor. Bu anlamda yerli yatırımcıların ilgisini fırsat olarak görüyor ve bu fırsatın doğru değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

“Yatırımcıları korumak ve bilgilendirmek her zaman odak noktamız…”

Öztop, “Hepinizin bildiği gibi sermaye piyasalarımızın büyümesi için en temel değer yatırımcıyı korumak ve bilgilendirmek” dedi. Yıllardır yatırımcıları bilgilendirmek için çeşitli etkinlikler düzenliyoruz. Yine de sermaye piyasalarına yatırım yaparken “mantıklı” yatırım yapan yatırımcılar olduğunu biliyoruz. Yatırım, insanımızın geleceğini doğrudan etkileyen değerli bir karardır. Bu vesileyle yatırımcılarımıza sermaye piyasası araçlarını bilgiye dayalı ve iyi analiz ederek karar vermelerinin değerini bir kez daha hatırlatmak isterim. Yatırımcılar öncelikle risk profillerini iyi analiz etmeli ve sermaye piyasası yatırımlarının getiri potansiyeli kadar risk unsuru da taşıdığını unutmamalıdır. Öte yandan, aracı kurumlarımızın olağandışı fiyat dalgalanmalarına karşı risk yönetim sistemlerine ve makul periyotlarla voltaj testlerine büyük önem vermesi gerekiyor. Aracı kurumlarımızdan iç denetim, iç kontrol ve risk yönetimi süreçlerini her zaman gözden geçirmelerini ve her türlü riske karşı sistemlerini azami ölçüde güçlendirmelerini bekleriz. Büyük emeklerle oluşturduğumuz ve daha da geliştirmek için büyük çaba sarf ettiğimiz sermaye piyasalarımızda kurumlarımızı ve yatırımcılarımızı korumak için üzerimize düşen görevleri her zaman birlikte yerine getirmeliyiz.”

“İkiz borsanın finansmanında sermaye piyasalarının rolü”

Dijitalleşmenin yarattığı dönüşüm ile ekonominin çevresel ve sosyal etkilerini temel alan yeşil dönüşümün birbirinden ayrılamaz olduğunu ifade eden Öztop, başta Avrupa Birliği ve Türkiye olmak üzere birçok ülkenin ekonomilerini ikili dönüşüm temelinde şekillendirdiğini vurguladı. . Öztop, “Bu anlamda üretimden tedarik zincirine, sanayiden finansa ve sermaye piyasalarına kadar tüm alanları etkileyen köklü bir değişimdir. Sermaye piyasalarının bu değişimin finansmanında etkin rol oynadığını ve değerinin gelecekte daha da artacağını görüyoruz.Bu dönüşümün geleceği nasıl şekillendireceğini şubemizin bir klasiği ve en büyük etkinliği haline gelen ve bugün altıncısını düzenlediğimiz Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nde detaylı olarak ele alacağız.”

“Ana temamız Finansın Ötesinde: Dünyanın Geleceğine Yatırım”

Öztop; Finansın Ötesinde: Dünyanın Geleceğine Yatırım’ temasıyla düzenledikleri 6. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nde dünyanın gündeminde olan ve geleceği şekillendirecek konular üç başlık altında ele alındı: “Sürdürülebilir Finansın Geleceği” “, “Dijital Finansın Geleceği”, “Ekonominin ve Sermaye Piyasalarının Geleceği”. dikkate alındığını vurguladı. Öztop, “Kongremiz kapsamında her başlık altında 5’er adet olmak üzere toplam 15 eşzamanlı panel gerçekleştireceğiz. Panellerin yanı sıra reel sektörden yatırımcılara ve üniversite öğrencileri başta olmak üzere gençlere yönelik farklı konularda 15 eğitim düzenleyeceğiz. Panel ve eğitimlerde yurt dışından ve ülkemizden 150’ye yakın ünlü uzman, akademisyen, sivil toplum kuruluşu, kamu ve reel sektör temsilcisi deneyimlerini bizlerle paylaşacak.”

“Kongremizi Karbon Nötr olarak gerçekleştiriyoruz”

Sürdürülebilirliğin öncelikli bir politika haline gelmesi gereken bir süreçte olduğumuzu kaydeden Öztop, “İklim kriziyle mücadeleyi hayatımızın her alanına yerleştirmeliyiz. Bu nedenle Dernek olarak 6. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongremizi “karbon nötr” olarak gerçekleştireceğiz. Kongremiz gereği karbon ayak izimizi hesaplatıp, ikinci bir partiye doğrulattıracağız ve ardından karbon piyasalarından alacağımız sözleşmelerle karbon salınımımızı nötr hale getireceğiz. Bu anlamda ülkemizde yapılacak panel, kongre, çalıştay gibi tüm etkinliklere örnek olacağımızı ve ‘yeşil etkinlik’ anlayışının yerleşmesinde öncü rol oynayacağımızı düşünüyoruz. Ayrıca geçen yıl olduğu gibi bu yıl da kongremize kayıtlı tüm katılımcılarımız ve konuşmacılarımız için daha yeşil bir gelecek ve sürdürülebilir yaşam için insansız hava araçlarıyla 15 bin tohum topu atacağız.”

15 bin tohum ekilecek

Kongrede sosyal sorumluluk projesi kapsamında Ecording ile anlaşma sağlandı. Kongreye insansız hava araçları (drone) ile katılacak her bir katılımcı ve panelistin ismine ulaşmakta güçlük çekenlere 15.000 adet tohum topu atılacaktır. İklim krizine karşı ağaçlandırmaya ve biyoçeşitliliğin teknoloji ile gelişmesine katkı sağlanması hedefleniyor. Ayrıca Kongre gününe fiziki olarak katılan misafirlere 2.000 adet ecoBox (mini metal saksı, dikim bilgi kartı, can suyu kapsülü, cam tohum kapsülü, toprak paketi, portatif kraft kutu, tohum takip QR kod kartı) dağıtılarak etkinliği güçlendirilmektedir. sürdürülebilirlik hedefi İlahiyat konusu olan sosyal sorumluluk projesinin sponsorluğunu Osmanlı Yatırım Menkul Değerler üstlendi.

Kongrede NFT

6. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi’nde önceki kongrelerden farklı olarak ‘6. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi Hatıra NFT’si (nitelikli fikri mülkiyet hakkı) yayımlandı. Ayrıca söz konusu çalıştayda kongrenin üç farklı teması olan “Sürdürülebilirliğin Geleceği”, “Dijitalleşmenin Geleceği” ve “Geleceğin Ekonomi ve Sermaye Piyasaları” konularında NFT hazırlanacak ve katılımcılar.

Kongre sponsorların desteğiyle gerçekleştirildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sermaye Piyasası Kurulu’nun desteklediği 6. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi, Borsa İstanbul A.Ş., İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. ve Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. Kongre’nin platin sponsorluğunu Garanti BBVA Yatırım ve Oyak Yatırım üstlendi. TEB Yatırım ile Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası kongrenin altın sponsorları olacaktır. Yatırım Finansman Menkul Değerler ve Ahlatcı Yatırım Menkul Pahalar kongrenin gümüş sponsoru oldular. Kongrenin ana konuşmacı sponsoru Akbank, taşınabilir uygulama sponsoru ise Ak Yatırım olacaktır. Panel sponsorları arasında Akbank, Ak Yatırım ve Faal Bank yer alıyor.

Katılımcılara özel hediyeler

Kongre katılımcılarına çeşitli ikramlarda da bulunuldu. Sponsorlar tarafından online katılımcılara 3.000’e yakın hediye verildi. Gün boyu düzenlenen panellerle eğitim/atölye çalışmalarını takip eden katılımcılar, stant ziyaretlerinden kazandıkları puanlarla bu ikramlara sahip olmaya hak kazandılar.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort